Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ....

Επιτέλους κάποιοι δείχνουν να έχουν και αντανακλαστικά αλλά και κάτι να πουν και αυτό μας δίνει μια έστω αμυδρή ελπίδα ότι κάπου κάτι μπορεί να γίνει . Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε  για πολλοστή φορά ότι δεν έχουμε τίποτα με κανέναν επί προσωπικού και ούτε μας απασχολεί η προσωπική πορεία των αιρετών μας . Η δική μας αγωνία και ανησυχία
έχει να κάνει με τους θεσμούς , τις ενέργειες και αποφάσεις τους , εμάς μας ενδιαφέρει το νησί μας , ο τόπος μας και η πορεία του . 
Σε απάντηση λοιπόν πρόσφατης ανάρτησης μας (εδώ), λάβαμε απάντηση από την Αντιπεριφειάρχη Πολιτισμού κ. Θαλασσινού , την οποία και όπως οφείλουμε παραθέτουμε ακριβώς όπως μας ήρθε και χωρίς καμία παρέμβαση εννοείται
   Ευχαριστώντας  φυσικά την κ. Αντιπεριφερειάρχη που μας "παρακολουθεί " και για την άμεση ανταπόκριση της , θα θέλαμε να θέσουμε μια απορία που μας δημιουργήθηκε από την απάντηση της . Αλήθεια για το Φεστιβάλ Σάμου " .. η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ουδέν κατέβαλε οικονομικά..." ;;; ......

Σε απάντηση χθεσινού (08.02.2017) δημοσιεύματός σας, σας γνωρίζω ότι προσκλήθηκα και παρευρέθηκα στη συνάντηση για το «πιλοτικό δίκτυο Φεστιβάλ» του Υπ. Πολιτισμού που έγινε στις 7.2.2017. Στη σύσκεψη, για τις διεργασίες της οποίας τηρήθηκαν ηχογραφημένα πρακτικά τοποθετήθηκα ως ακολούθως :

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ …
Ως Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκπροσωπώ νησιά μιας Περιφέρειας που πληρεί 3 στις 3 προδιαγραφές κατηγοριών Φεστιβάλ που θέσατε. Νησιά με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πλούσια ιστορία και παράδοση, αλλά και σύγχρονο πολιτισμό, που αποτελούν ακριτική και απομακρυσμένη περιοχή και πλήττονται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα των 10 νησιών της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλυτικό προγραμματισμό και σχεδιασμό για τον Τομέα του Πολιτισμού, καθόσον υπό την ιδιότητά μου μετά από δημόσια διαβούλευση εκπόνησα 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο – όπως και τον απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων – σας έχω ήδη καταθέσει. Οφείλω δε να σας γνωρίσω την ευοίωνη, σε μεγάλη κλίμακα, εθελοντική κινητοποίηση και την ανάπτυξη συνεργασιών του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών μας, που μας παρέχει αισιοδοξία για το μέλλον.
‘Όμως, στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος παρουσιάζονται και προβλήματα που συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες, τα 3 κυριότερα των οποίων είναι : 1) τα οικονομικά, λόγω κυρίως του υψηλού κόστους των συγκοινωνιών, που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις καλλιτεχνών και επισκεπτών από την ενδοχώρα, πολύ δε περισσότερο από το εξωτερικό, 2) η γραφειοκρατία, ενόψει των διαδικασιών έγκρισης από εκτελεστική επιτροπή, περιφερειακό συμβούλιο, οικονομική επιτροπή, βεβαιώσεις και αναλήψεις δαπανών, ΚΑΣ, αδειοδοτήσεις κλπ και 3) η «ευθυνοφοβία» (ας μου επιτραπεί ο όρος) των υπαλλήλων των υπηρεσιών, που λόγω της συνεχούς υποστελέχωσης και της κατάργησης των ΥΔΕ, των νομικών ασαφειών και της μέχρι πρότινος ελλιπούς πολιτιστικής πολιτικής, που κατέστησε τον τομέα του Πολιτισμού ένα παρεξηγημένο τομέα, τους οδηγεί πολλές φορές σε σημεία πλήρους άρνησης οποιασδήποτε έγκρισης.
Στόχοι του πολιτιστικού προγράμματος Π.Β.Α. αποτελούν : 1) οι συνεργασίες, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, 2) η εξωστρέφεια, 3) η προώθηση του brand name του τόπου, 4) η πολιτιστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη και 5) η παραγωγή πολιτισμού.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της θητείας μας, γεννήθηκαν και ήδη θεσμοθετήθηκαν νέα Φεστιβάλ, τα οποία «αγκάλιασε» η τοπική κοινωνία, παρά την αρχική δυσπιστία και τις μηδαμινές σχεδόν χρηματοδοτήσεις, καθιστώντας άπαντες μετόχους στον πολιτισμό και αναδεικνύοντας όχι μόνο αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ολόκληρη την Περιφέρεια.
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού που στάθηκε αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια, η οποία ευελπιστούμε να εξακολουθήσει.
Πιστεύοντας, λοιπόν, ότι επιδιώξεις ενός Δικτύου Φεστιβάλ σε εθνικό επίπεδο πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης, η καλλιέργεια του κοινού, η δημιουργία σύγχρονου πολιτισμού, η προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και εν τέλει η ανάπτυξη του τόπου, υποβάλλουμε τις κάτωθι προτάσεις ως συμβολή στην συνεδρίαση για το Πιλοτικό Δίκτυο Φεστιβάλ:
1) Τον ορισμό μίας νέας συνάντησης στην οποία να κληθούν όλοι οι φορείς να υποβάλλουν προτάσεις συνεργασιών, αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεών τους.
2) Την κατάρτιση ενός Προγράμματος – Ημερολογίου Φεστιβάλ σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τον συντονισμό τους, ώστε αφενός μεν να μην συμπίπτουν χρονικά, αφετέρου να έχουν έκαστο την δέουσα προβολή από το Υπουργείο.
3) Την δημιουργία Portal, που θα καθιστά δυνατές τις συνέργειες μεταξύ φορέων καθώς και την διαβούλευση και ανταλλαγή ιδεών ως και τεχνογνωσίας.
4) Την παροχή διευκρινήσεων προς τις υπηρεσίες, ώστε αφενός να «νομιμοποιηθεί» το επιδιωκόμενο δίκτυο και αφετέρου να αρθούν αμφισβητήσεις και διχογνωμίες ως προς την ερμηνεία των αρ. 186 και 196 του Ν. 3852/2010 (ειδικότερα αναφορικά με τις έννοιες χρηματοδότηση/ενίσχυση/δράσεις/εκδηλώσεις/πολιτιστικοί φορείς, ΑΜΚΕ κ.α./συμμετοχή/συνδιοργάνωση κλπ)
5) Την ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των Φεστιβάλ και από άλλες πηγές.
6) Την υπογραφή «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» μεταξύ των Φορέων που θα συμμετάσχουν εν τέλει στο Πιλοτικό Δίκτυο Φεστιβάλ, όπου θα διατυπώνονται οι όροι και προϋποθέσεις της συνεργασίας, ο διακριτός ρόλος εκάστου φορέα, ο ορισμός εποπτικού φορέα (Υπουργείου), οι προδιαγραφές αξιολόγησης και οι μέθοδοι μέτρησης των αποτελεσμάτων και της παραγωγικότητας της συνεργασίας.
7) Η κατάρτιση της «στρατηγικής» του Δικτύου Φεστιβάλ, ο προγραμματισμός και η στόχευσή του.
8) Η λήψη υπόψη από το Δίκτυο της έννοιας της «νησιωτικότητας», των ιδιαίτερων δηλ. συνθηκών των νησιωτικών περιοχών στην κατάρτιση πολιτιστικής πολιτικής, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.
Καλωσορίζοντας την συγκεκριμένη, αλλά και κάθε πρόταση που συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του τόπου, αποδεχόμαστε να συμμετέχουμε σε ένα Δίκτυο Φεστιβάλ με σαφείς όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια αξιολόγησης, και ευελπιστούμε στην εξέλιξη και διατήρηση ενός τέτοιου θεσμού».

Στην Υπ. Πολιτισμού κατά την άνω συνεδρίαση παραδόθηκε ο 5ετής Επιχειρησιακός Στρατηγικό Σχεδιασμός, Απολογισμός του μέχρι τώρα έργου και Προγραμματισμός για το 2017, καθώς και παραδοτέο υλικό.

Αναφορικά με τη Σάμο, υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ Σάμου, παρέχοντας την αιγίδα του ήδη εν τη γενέσει του, το δε έτος 2016 το Φεστιβάλ Σάμου (Γαστρονομίας και Πολιτισμού & Vintage) διεξήχθη αποκλειστικά με χρηματοδότηση του Υπ. Πολιτισμού και της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, καθότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ουδέν κατέβαλε οικονομικά.

Μέχρι σήμερα υπάρχει αγαστή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, πέραν των άνω, ενίσχυσε τη 2η χρονιά το Φεστιβάλ Σάμου και με παρουσία απεσταλμένου εκπροσώπου του, όπως και με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, που επίσης χορήγησαν την αιγίδα τους και συνέβαλαν στην προβολή της δράσης.

Η επιδίωξη ανάπτυξης συνεργασιών εξακολουθεί από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού με αμείωτη ένταση και έχει ήδη σημειώσει επιτυχία που ξεπερνά τις προσδοκίες μας, αποτελώντας ως και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιφέρειες. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του Πολιτισμού των νησιών της Περιφέρειας, γίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και επιδεικτικότητα. Αποφέρει όμως καρπούς που γίνονται αντιληπτοί και «αγκαλιάζονται» από την τοπική κοινωνία, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργικότητα, επιτυγχάνει συνέργειες και μεγιστοποιεί την εξωστρέφεια των δράσεων, με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, συμμετέχοντας σε κάθε ενέργεια που υπηρετεί αυτό το στόχο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑΛ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.