Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ... ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ !!

Τα περί νησιωτικότητας στο Ευρωπαϊκό σύνταγμα αλλά και στο Ελληνικό , καλά θα ήταν να τα βλέπουμε όπως είναι και όχι όπως ο καθένας φαντάζεται απλά για να αναδείξει την "ατομική" του συμβολή και "σημαντική" προσωπική του παρέμβαση .
   Όλοι γνωρίζουμε ότι η νησιωτικότητα έχει καταγραφεί και στο Ελληνικό αλλά και στο Ευρωπαϊκό σύνταγμα , σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανώς να μην είναι εντελώς ξεκάθαρο τουλάχιστον για το Αρχιπέλαγος μας ,
κάτι για το οποίο οι κυβερνήσεις μας δεν πέτυχαν στο έπακρο , δεν κατάφεραν να επιβάλλουν απολύτος την θέση μας και αυτό ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΡΠΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΑΝ , αλλά οπωσδήποτε δίνουν την ευκαιρία και το πάτημα για διεκδικήσεις . 
    Δεν χρειάζεται λοιπόν να αναλωνόμαστε και αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια , για να προκαλέσουμε εντυπώσεις , αλλά χρειάζεται απλά να πατήσουμε και εκμεταλλευτούμε σε αυτά που έχουν ήδη γραφεί και υπογραφεί . Άλλωστε νομίζουμε ότι για το θέμα της νησιωτικότητας και της προσθήκης αυτού στο Ελληνικό σύνταγμα έχει ασχοληθεί σε σοβαρό βαθμό ένας δικός μας πολιτικός , ο πρώην Βουλευτής κ. Θαλασσινός και καλά θα ήταν να τον ρωτήσουμε τι τελικά ισχύει και τι όχι . Έχουμε έναν άνθρωπο στο νησί μας που έχει δουλέψει για το θέμα και θα έπρεπε να είχαμε πληροφορηθεί από εκείνον την αλήθεια και μέχρι που και πως μπορούμε να διεκδικήσουμε και πετύχουμε . Αλλά τέτοιες κινήσεις σημαίνουν ότι η ατομική προβολή , η αυτοικανοποίηση  του "εγώ" και τα εσωτερικά μαχαιρώματα πάνε στην άκρη , δεν υπάρχουν ...... αλλά αυτό για τηνν Ελληνική πραγματικότητα είναι τελικά μια ουτοπία
Το Ευρωσύνταγμα κάνει άμεση αναφορά στα νησιά σε τρία κύρια σημεία του. Το πρώτο είναι το άρθρο ΙΙΙ-220 που αφορά στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη του άρθρου 158 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το δεύτερο είναι το άρθρο ΙΙΙ-167, παρ. 3 το οποίο αφορά στις κρατικές ενισχύσεις καθορίζοντας ποιες ενισχύσεις δύνανται να θεωρηθούν συμβατές με την εσωτερική αγορά. Το άρθρο αυτό αντικαθιστά το άρθρο 87 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τέλος, αναφορά στα νησιά γίνεται και στο άρθρο ΙΙΙ-246 που αφορά στα διευρωπαϊκά δίκτυα σε αντικατάσταση του άρθρου 154 της Συνθήκης. Η ακριβής διατύπωση των παραπάνω άρθρων αποτέλεσε αντικείμενο μακρών διαπραγματεύσεων και συνεχών τροποποιήσεων κατά τα διάφορα στάδια διαπραγμάτευσης του Συντάγματοςπηγή )
...«Η νησιωτικότητα» λέει ο Γιάννης Γιαννέλλης, «κοινώς η ανάγκη εξειδίκευσης της κάθε κυβερνητικής πρακτικής στα νησιά, επιβάλλεται από το Σύνταγμα των Ελλήνων.
Το άρθρο 101 παράγραφος 2 ορίζει ότι “η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες”, ενώ η παράγραφος 4 σημειώνει πως “ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους”....
 ( πηγή )
ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει από τη Νίσυρο την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει συνταγματική πρόβλεψη τη νησιωτικότητα, τελικά ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει πως «γνωρίζουμε βεβαίως ότι η νησιωτικότητα είναι άρθρο του ελληνικού Συντάγματος». Είχε μεσολαβήσει, μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, η έκπληκτη αντίδραση κυβερνητικών βουλευτών νησιωτικής καταγωγής, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν το Μαξίμου ότι η νησιωτικότητα έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά από το 2001.πηγή )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.